Dobrodosli u svet astrologije i ostalog sto unapredjuje kvalitet zivota...

DOBRODOŠLII U SVET ASTROLOGIJE I OSTALOG ŠTO UNAPREĐUJE KVALITET ŽIVOTA... JER JE ŽIVOT VREDNOST...

"SVE JE ENERGIJA (ELEKTROMAGNETIKA) - SAMO RAZLIČITO ORGANIZOVANA." Nikola Tesla
"POČINIO SAM JEDAN GREH...NISAM BIO SREĆAN." Horhe Luis Borhes

недеља, 25. децембар 2011.

Deca i novogodišnji praznici, darivanje, bajke…kako je najbolje?

Danas, kada deca imaju sveznajući Google, nije lako prezaposlenim ili na drugi način prezauzetim (brigovanjem za egzistenciju?) roditeljima, da pronađu pravu meru u onome što se pruža “malim ljudima”. Ipak, to je jedan od najbitnijih životnih zadataka za roditelja-formirati od deteta što kvalitetnije i efikasnije ljudsko biće…kako za njega samog tako i za okruženje.

Psiholozi priskaču u pomoć i povodom praznovanja, darivanja,Deda Mraza i ostalih modernih bajki…Pregršt korisnih saveta i podsećanja pruža Lidija Stojković, psiholog, u razgovoru sa Draganom Stodićem za Glas- javnosti:

Roditeljstvo je najodgovornije zanimanje koje sami biramo, često i ne znajući koliko je komplikovano. U tom kontekstu postoje pomagala koja treba znati iskoristiti kako bi krajnji ishod bio zdravo i srećno dete?
- Deca su kao glina kojom se igraju odrasli, ali u svetu odraslih postoje i vajari-amateri! Kako je roditeljstvo jedino zanimanje koje nam je dato bez ikakvog školovanja, onda se dovijamo na razne načine da budemo uspešni - kaže za Glas-javnosti Lidija Stojković, diplomirani psiholog.

Stigla je Nova godina. Koliko je korisno da deca veruju u lik Deda Mraza?
- Nova godina je simbol i kraja i početka. Sumiranje i preispitivanje razvijaju svest o posledicama činjenja u jednom periodu… i planiranja za naredni: šta sam radio, kakav sam bio i šta činiti da budem još bolji! Deda Mraz je pozitivan lik kojeg krase srdačnost, dobrota, darežljivost i ljubav prema svima na svetu. On nikada nije ljut, namršten, voli svu decu. Vredan je, ne laže, ne krade, nije agresivan. Druži se sa svima i ne pravi međuljudske podele i razlike.

Koliko su praznici značajni kao povod okupljanja i zbližavanja članova porodice, pre svega roditelja i dece?
- Savremen način života nametnuo nam je dinamiku koja najviše osiromašuje decu u njihovom psihičkom razvoju. Novogodišnje i božićne praznike treba iskoristiti kao vreme opuštanja i posvećenosti najužoj porodici. Okupljanje oko novogodišnje jelke, kićenje, zajedničke aktivnosti samo su znak za ono što želimo da poručimo našoj deci - imam vremena za tebe, tvoje potrebe, hoćemo da ti kažemo da smo pored tebe i za tebe uvek, pa i onda kada se viđamo retko u toku dana.
Takve poruke su početni koraci u razvoju sigurnosti, poverenja, slobode kritičkog mišljenja i zadovoljstva, a na decu ostavljaju dubok trag pozitivne energije koja može postati model.

Da li darivanje ima neku posebnu pedagošku simboliku i kakve poklone treba kupovati deci?
- Svaki čin darivanja ima pozitivnu konotaciju u životu deteta. Novogodišnji pokloni su sitnice koje će okupiti porodicu oko neke slagalice, bojanke, omogućiti im da igraju igru pamćenja ili neku drugu porodičnu igru. To su igračkice koje su deca u toku godine želela, a mi nismo imali vremena da ih nađemo ili platimo.
Svakako nešto što će ih obradovati, biti lepo zapakovano i čekati ispod jelke i ne zaboravimo - sa imenom. To je bitno zbog razvoja osećanja individualnosti. Izbegavati skupe i militantne igračke koje forsiraju agresiju i individualnost pa se dogodi da dete ne vidite za vreme praznika jer igra neku borilačku igricu.

PORUKA ZA NOVU GODINU
Šta biste još poručili roditeljima na „susretu“ dveju godina?
- Srećna Nova godina svima, uz poruku da su predstojeći praznici dobra prilika da svojoj deci priuštite dobru zabavu u kojoj ćete i sami uživati. Prilika da im kažete sve što niste stigli u toku godine…Prilika i da ih bezuslovno volite, jer su oni najvrednije što ostavljamo iza sebe!

Autor: Dragan Stodić
Izvor: glas-javnosti.rs

Priredila Valentina Nina ignjatović




Нема коментара: