Dobrodosli u svet astrologije i ostalog sto unapredjuje kvalitet zivota...

DOBRODOŠLII U SVET ASTROLOGIJE I OSTALOG ŠTO UNAPREĐUJE KVALITET ŽIVOTA... JER JE ŽIVOT VREDNOST...

"SVE JE ENERGIJA (ELEKTROMAGNETIKA) - SAMO RAZLIČITO ORGANIZOVANA." Nikola Tesla
"POČINIO SAM JEDAN GREH...NISAM BIO SREĆAN." Horhe Luis Borhes

понедељак, 23. јануар 2012.

Napitci,hrana i aktivnosti koje nas štite od bolesti tokom zime...svestrano jačanje imuniteta

svrljig.net
Virusi su u ofanzivi, a na nama je angažovanje sve raspoložive pomoći radi ojačanja imuniteta, odbrambene sposobnosti i vitalnosti. Najjači saveznici imuniteta su uravnotežena zdrava mediteranska ishrana, obogaćena povrće-voćnom družinom: limun, kiseli kupus, ren, beli luk i ostali lukovi, pripravcima na bazi meda, čajevima...Dovoljno sna, manje stresa. Više šetnji i druženje sa ljudima sa kojima se može biti srećan...

Niz stručnjaka, okupljenih pod „autorskom palicom“ autora  D. Davidov-Kesar, za “Politiku“ je “otpevalo” svoje stručne savete za svestrano ojačavanje organizma. Priča teče…
Kiseli kupus, ren i limunada za jači imunitet
Stručnjaci preporučuju vakcinisanje protiv sezonskog i novog gripa, a kažu da se stanje organizma može jačati i pomoću prirodnih preparata i zdrave ishrane.

Gondole sa svežim voćem i povrćem u prodavnicama, bočice sa vitaminima u apotekama, ali i biljni preparati i čajevi ovih dana su najtraženija roba. Strah od pojave novog gripa u velikoj meri je prisutan, pa mnogi stvaraju zalihe dijetetskih proizvoda kako bi se zaštitili od virusa.
Stručnjaci kažu da se imunitet dodatno može jačati prirodnim preparatima i zdravom ishranom. Za odbranu od virusa preporučuju se preparati na bazi meda, polena, mleča i propolisa, ali i oni koji se mogu spravljati u kućnoj radinosti.
Jedan od popularnijih je sok od šargarepe, cvekle, limuna i jabuke, a preporučljivi su i „revita” napici.
Na listi poželjnih namirnica nalaze se i „šitake” pečurke, koje preporučuju brojne međunarodne organizacije, jer uzimanje 50 grama ovih pečuraka dnevno, bilo svežih ili sušenih, jačaju imunitet, čiste krvne sudove podstiču fizičku i mentalnu kondiciju, a imaju i antivirusna i antibiotska svojstva.
Na tržištu se može naći i preparat „imunostimulator”, koji u svom sastavu sadrži gljivu „kordyceps sinensis”, a čije je prirodno stanište na Tibetu, Nepalu i nekim delovima Japana. Prema rečima dr Mirjane Mićović, pedijatra Doma zdravlja „Stari grad”, do sada su otkriveni pozitivni sastojci ove gljive, kao što je beta karoten, vitamini E i Ce, cink, selen, koenzim ku 10 koji pozitivno utiču na imunitet. Samim tim, „imunostimulator” deluje kao prirodni antibiotik, povećavajući prirodnu odbrambenu snagu organizma na viruse.
Odlične rezultate daje i proizvod „uno di gata”, ili kako se drugačije zove „mačja kandža”, ali treba koristiti originalan proizvod koji u sebi sadrži čistu biljku, kako bi efekat bio što bolji.Ovaj proizvod treba kupovati isključivo u apotekama. Iskustva stručnjaka govore da ona unapređuje imunološku funkciju, pomaže varenju, povećava imunitet, oslobađa telo toksina – dodala je dr Mićović.
Docent dr Vesna Dimitrijević-Srećković, iz Instituta za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, kaže da važnu ulogu ima i zdrava, uravnotežena, mediteranska ishrana, koja podrazumeva korišćenje obilja voća i povrća, bogatih vitaminima i mineralima, biljnih masti iz maslinovog ulja, kao i izbegavanje prženja hrane.
– Hranu treba bariti ili dinstati. Unositi mlečne napitke poput jogurta i belog nemasnog sira, ali i ribu i piletinu. Neophodno je koristiti zamene za hleb, odnosno kačamak, špagete, pasulj, sočivo, kuvani kukuruz i integralni pirinač. Beli luk obavezno ubaciti u jela, jer je dokazano da podiže imunitet, a na meniju treba da se nađe i kiseli kupus i ren – istakla je dr Dimitrijević-Srećković, dodajući da se savetuje ispijanje limunade nekoliko puta dnevno.
politika.rs
U jednom istraživanju koje je radila naša sagovornica, pokazala je da beli luk sadrži antioksidantni enzim „glutation peroksidazu”, koji je smanjen kod gojaznih ljudi, onih koji imaju metabolički sindrom, skriveni dijabetes i razvijenu šećernu bolest.
– To je tajna zašto je beli luk toliko dobar. Istovremeno, on je bogat selenom. Svež badem je bogat esencijalnim aminokiselinama koje su važne za optimalni imunitet. Organizmu je potreban i cink, kao važan mineral za stimulaciju imunog odgovora. Ima ga u koštunjavom voću, bundevinim semenkama i korenastom povrću – naglasila je dr Dimitrijević-Srećković.

Kod podizanja imuniteta pomažu i „ehinacea” preparati: sirup, kapi i gel. Prema rečima Save Pavkova, direktora Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić”, za ovu svrhu su dobri i čaj od nevena, kao i čaj za jačanje imuniteta koji u sebi sadrži origanijum, rastavić i koprivu. Preparati su, dodaje on, zasnovani na narodnoj medicini i znanju prethodnih generacija.

Više sna, manje stresa
Doktorka Vesna Dimitrijević-Srećković naglašava da je važno i da se ljudi dovoljno odmaraju i spavaju, da ne unose paniku, pozitivno razmišljaju i smanje stres, jer svaki stres smanjuje imunitet osobe.
– Oni koji puše, moraju da se odreknu te navike. Treba izbegavati boravak u zadimljenim prostorijama, jer dim smanjuje antioksidativnu zaštitu imuniteta. Preporučuju se šetnje po svežem vazduhu, posvećivanje poslovima koji opuštaju i druženje sa ljudima sa kojima se može biti srećan – zaključila je naša sagovornica.


autor:  D. Davidov-Kesar
izvor: “Politika”



Нема коментара: